Българският лекарски съюз даде мандат за подписване на Националния рамков договор

...
Българският лекарски съюз даде мандат за подписване на Националния рамков договор
Коментари Харесай

БЛС ще подпише новия национален рамков договор със Здравната каса

Българският лекарски съюз даде мандат за сключване на  Националния рамков контракт по съответни параметри. Липсата на бюджет обаче ще се отрази на бюджетите на лечебните заведения, защото желаното нарастване на клиничните пътеки, няма по какъв начин да бъде направено.

Стоянка Костадинова пада на улицата преди дни. След удара дамата минава през няколко кабинета в регионалната болница, а през днешния ден ще стане ясно дали ще бъде призната.

„ Сега бях на рентген и при него да си доклада резултата. Ако би трябвало - в поделение, в случай че не -ще продължа в къщи лекуване ", споделя тя.

На него се взема решение при какви параметри би трябвало да се подпише той

Всички отделения в Областната болница в Сливен работят с цялостен потенциал, а личният състав е 850 души, от които 136 лекари и 336 сестри. Въпреки това заплатите им стоят под контрактуваните 2200 лв. за доктор и 1500 лв. за сестрите.

Причината е неналичието на бюджет и остарели цени на клиничните пътеки.

„ Със в този момент получаваните средства и тази цена на клиничните пътеки ние не можем да увеличим заплатите на личния състав “, съобщи шефът на МБАЛ " Д-р Иван Селимински " в Сливен доктор Васислав Петров.

„ Колегите, които работят в първична, профилирана и извънболнична помощ ще си работят по остарелия рамков контракт, няма да получат своите цени “, изясни ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

Възнагражденията ще се индексират по отношение на инфлацията и растежът на клиничните пътеки

Новото в параметрите на Националния рамков е, че при огромна натовареност към този момент лечебните заведения ще могат да " трансферират " до 10 % от леглата си от една клиника в друга от същия вид.

„ Това, което в този момент се случваше, в случай че една клиника има две свободни кревати, а друга клиника е запълнена и би трябвало да одобри пациент - да не се случва, а в този момент към този момент ще има опция да се случва “, добави доктор Иван Маджаров.

Според признатите промени отпада и правилото персоналните лекари да оповестяват на видно място персоналните си мобилни номера.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР